Ruva Fruit

Sint-Truiden

Cooltech heeft als allereerste koeltechnisch bedrijf in Europa een fruit-bewaarcel volledig opgebouwd met het natuurlijk koelmiddel CO₂ bij de firma Ruva Fruit te Sint Truiden.
Deze milieuvriendelijke CA-bewaarcel (CA = Controlled Atmosphere) heeft een totale opslagcapaciteit van 780 ton fruit (appels en peren).

De CO2 transkritische koelinstallatie ingebouwd in de bewaarcel is gebaseerd op een rondpompsysteem dat volledig draait op het natuurlijk CO₂ koudemiddel met slechts een GWP-waarde (Global Warming Potential) van 1. De ontdooiing van de verdampers komt tot stand door 100% gebruik te maken van de warmterecuperatie van de centrale.
Dubbelzijdige verdampers fruitcel

Dubbelzijdige verdampers fruitcel

De verdampers in de koelcel zijn dubbelzijdig: enerzijds zorgen zij voor de koeling van de fruitcel door het vloeibare CO2 te verdampen en anderzijds wordt er gebruikt gemaakt van de warmterecuperatie van de centrale indien ontdooiing noodzakelijk is.
Ultra Low Oxygen (ULO)

Ultra Low Oxygen (ULO)

De ULO-installatie (Ultra Low Oxygen) zorgt -zonder kwaliteitsverlies- voor bewaring van het fruit onder verlaagde zuurstofconcentratie. Dankzij deze installatie wordt het rijpen en verouderen van het fruit afgeremd.

Continue monitoring

De bewaking en monitoring van de koelinstallatie gebeurt online. Dit systeem - opgebouwd met de materialen van Besseling en in samenwerking met Carel- stelt Cooltech in staat om de fruitcel continu te loggen en monitoring vanop afstand.

De voordelen op een rijtje...

  • Stabiele temperatuurregeling;
  • Lange(re) levensduur;
  • Geen koelmiddelboekhouding noodzakelijk;
  • Onderhoudsvriendelijk: geen lekdectecties vereist;
  • Gebruik van natuurlijk koelmiddel;
  • Energetisch top!